torsdag 20 juni 2019

Röset på fältet

Följande är ett utdrag ur en modernisering, riktad till unga läsare, av Lisbeth Clausbergs projektbok. Originalboken skrevs mellan åren 1803 och 1805 då Lisbeth samlade artdata från ett fält i närheten av hennes familjs herrgård, inspirerad av Carl von Linnés livsgärning.

27 Oktober 1803
Idag upplevde jag något mycket märkligt vid röset med de tre ekarna. Jag har tydligen arbetat för hårt med att samla in tillräckligt med material innan vintern kommer, för jag måste ha hallucinerat av trötthet där ute.

Jag var på väg att gå en sista vända med håven från röset och fältkanten innan det blev mörkt. Då fick jag en känsla av att en av ek-kronorna stirrade på mig. Jag hade inte tänkt på det innan, men stammen där de kala grenarna möttes liknade ansiktet på en enorm insekt. Jag gick närmre genom trädsnåret runt stammarna och klättrade upp på en stenhög för att ta en närmre titt.

På en armslängds avstånd har trädet nästan hypnotiserande. Jag fick känslan av att någon såg mig rakt i ögonen och ville mig oerhört illa. En rädsla växte upp inom mig, som om mitt liv var i fara. Skräcken växte och växte, men jag kunde inte slita blicken från det som verkade vara kronans ögon. Plötsligt fick jag ett starkt behov av att röra vid trädkronan och jag sträckte ut min hand mot den.

Ett kraftigt ljud fick mig tvärvända. Ljudet var som om en städ tappats i en grushög, fast hundra gånger starkare. I skymningsljuset såg jag ingenting som rörde sig. Utan att tänka eller se bakåt började jag halvspringa bort från röset mot herrgården. När jag kom till fältkanten vände jag mig om igen och såg bort mot röset. I den stunden kunde jag ha svurit på att jag mot det svaga ljuset vid horisonten såg fyra trädkronor.

Nu när jag skriver ned den här upplevelsen inser jag att den måste vara en inbillning som min hjärna skapat av trötthet och överansträngning. Jag kommer vila några dagar innan jag katalogiserar håvens innehåll.

onsdag 6 mars 2019

Genialt!

Att det tog 7 månader för mig att komma på detta är otroligt...jag kan binda fast Barcas koppel i benet om jag behöver använda två händer :O

Jag skriver detta på bussen med Barca fastbunden så hon inte stör de andra passagerarna. Jag skulle behövt veta detta för ett halvår sen...