lördag 5 augusti 2023

Galaktiska Konglomerat: Sidomarknader

I varje kluster finns det två sidomarknader, en stor (med ett befolkningscenter i samma område) och en liten. Dessa är från början generellt sett okända för spelarna. Det finns markörer för sidomarknader utspridda på spelplanen, med tre olika effekter för varje typ av rymdmateria som området består av.

I exemplet nedan ser man längst ned till vänster en primärmarknad i "Interstellar Medium", den större sidomarknaden i "Exotic Matter" och den mindre sidomarknaden i "Exobody Field".

 


Det enda sättet att få ut något av en sidomarknad är att först etablera företag där. Det ger dig rätten att titta på undersidan av markören för att se vad fördelen är. Däremot dominerar du inte en sidomarknad bara för att du har företag där - det krävs också att du dominerar primärmarknaden. När som helst kan en spelare som som dominerar sidomarknaden (och därmed även primärmarknaden) vända upp fördelen och börja dra nytta av den, exempelvis ett extra Rykte från en "Exotic Matter" sidomarknad. Man kan inte använda sig av fördelen innan den är avslöjad, men den går att använda omedelbart. Hittar man ett passage genom en nebulosa behöver man inte avslöja den förrän precis innan man använder den.

Med avancerade regler (2 spelare) finns det en hel mängd olika möjliga fördelar för varje typ av område. Med de enkla reglerna minskar antalet olika fördelar per typ av område till endast 3 stycken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar