fredag 28 juli 2023

Galaktiska Konglomerat: Riktlinjesdirektiv

Genom att införa allmänna riktlinjer för hur ditt konglomerat ska operera kan du få diverse fördelar gentemot konkurrenterna. En riktlinje införs när den placeras på din Riktlinjebricka.

 

I början har spelarna 7 tillgängliga rader på sin bricka. Riktlinjertar upp 2, 3 eller 4 rader beroende på hur stor effekt de har på spelet. Exempel på Riktlinjer:

 

En tom rad på Riktlinjebrickan förser spelaren med 2 Satisfaction. Varje runda har spelaren chansen att införa eller fasa ut en riktlinje genom att placera den eller ta bort den från brickan. Antalet totala rader för riktlinjerna får till en början inte överskrida 7 (ex 4+3, 2+2+2). Införandet av riktlinjen Autonomous Managers eller utvecklingen av 1 och 3A i Amelioration gör fler rader tillgängliga.

Det finns två speciella typer av riktlinjer. Den första fördelar beslutsrätten längre ned i organisationen, vilket minskar effektiviteten i styrningen av konglomeratet. Så länge en sådan riktlinje är aktiv tar det 2 rundor att införa och fasa ur riktlinjer. Detta illustreras genom en plussymbol:

 

Den andra specialtypen av riktlinje är större förändringar av konglomeratets grundförutsättningar. Sådana förändringar är så pass drastiska att de bara kan göras en gång och har mycket stor effekt på konglomeratet. Dessa riktlinjer illustreras genom en pil. Effekten från beslutet aktiveras endast då man vänder på riktlinjen, varefter riktlinjen är låst på brickan. Detta illustreras genom en stoppsymbol:

 

Det finns andra riktlinjer som har effekter på baksidan. Den sidan som är uppåt är den som är aktiv. Vissa alternativ kräver utvecklingar för att de ska kunna väljas:

Med de avancerade reglerna (2, 3, 4 och 5 spelare) finns det 6 riktlinjer som tar upp två linjer, 5 riktlinjer som tar upp tre linjer och 4 som tar upp fyra linjer.


 

 

 





Galaktiska Konglomerat: Utvecklingshjulet

En huvudaspekt i spelet är utveckling av konglomeratets lokala organisation. Detta görs genom att samla utvecklinspoäng som spenderas på att låsa upp utvecklingar från utvecklingshjulet:

 

En av spelarnas utvecklingskuber placeras i utvecklingsområdet på hjulet för att markera att den är upplåst. Man kan bara låsa upp nya utvecklingar som angränsar en utveckling man redan har. Alla utvecklingar i nivå 1 anses angränsande till varandra via navet.

Varje spelare börjar med en utveckling av nivå 1 (innersta cirkeln). Nya utvecklingar kostar 6 poäng i nivå 1, 8 i nivå 2 (mellersta cirkeln) och 12 i nivå 3. Detta är grundkostnaderna, men spelarna får 1 poäng i rabatt för varje annan spelare som redan låst upp utvecklingen och för varje angränsande  utveckling spelaren själv har.

Det finns 6 olika typer av utvecklingar. Spelarna samlar utvecklingspoäng genom att på sin tur välja hur de vill dirigera utvecklingsarbetet. Man kan välja att ha A: generell utveckling, vilket ger flest poäng (5) men mindre kontroll över vilka typer du får - B: riktad utveckling, som ger dig precis den typ du vill ha, men minst antal poäng (3) - C: guidad utveckling, som ligger mitt emellan de båda andra i poäng (4) och kontroll.

När en spelare ska samla poäng väljs alternativet A, B eller C samt en utvecklingstyp. Spelaren drar sedan 2 kort från den motsvarande utvecklingshögen. Korten visar olika kombinationer av poängfördelning mellan typen som spelaren valt och andra typer. Spelaren väljer ett av de korten som drogs eller det översta osedda kortet i högen.

Exempel på kort (riktad/guidad/generell):

Det riktade kortet ger 3 poäng av typen spelaren valt. Det guidade kortet ger 1 poäng av den valda typen, 2 av granntypen i medurs riktning samt 1 poäng av granntypen i moturs riktning. Det generella kortet ger två poäng av den valda typen samt 3 av en annan typ, antingen Procurement eller Amelioration.

De här versionerna av poängsamling och utvecklingshjulet är för avancerad utveckling (2, 3 och 4 spelare). Det finns mindre komplicerade varianter av båda.

onsdag 26 juli 2023

Galaktiska Konglomerat: Stödföretag

För att ditt konglomerat ska lyckas på marknaden i den nya sektorn behövs stödstrukturer som hjälper konkurrensföretagen prestera och konglomeratet utvecklas.

 

"Production Plant": Denna byggnads huvudfunktion är att dels fördröja konkurrensdrev på platsen PPn är upprätthållen och dels att bidra med resursen Rykte. Med avancerade ledarskapsregler (2,3,4 och 5 spelare) kan de även ge en fördel motsvarande ett eller två Warehouse Stores vid konkurrensdrev.

"Development Division": Upprätthåll dessa för att uppnå utvecklingar billigare. Med avancerade utvecklingsregler (2,3 och 4 spelare) ger de flesta av dem istället flexibilitet på olika sätt vid utveckling.

"Management Center": Det är här kokurrensföretag grundas och förbereds för transport ut i sektorn. Det är även här som företag lagligen kan stängas ned och nedmonteras medvetet (snarare än vid konkurser). Med avancerade konkurrensregler (2 och 3 spelare) är majoriteten av MCs specialiserade. Det innebär att hybridföretag av specifika typer an grundas där på samma sätt som vanliga konkurrensföretag.

"Supplier Enterprise": Genom SIs kan ditt konglomerat utvinna resurser på den primära marknaden i ett kluster. Vilka resurser som går att utvinna beror på rymdmaterien i området. SIs är speciella för att de köps i 4 stycken delar som kan delas upp mellan olika marknader du dominerar. De kan även kombineras i samma primärmarknad, men till att börja med kan konglomerat endast bygga SIs av storlek 2 (undantaget HQ där det alltid kan vara 4). Varje del förser dig med 3 resurser.

"Satisfaction Initatives": Detta är ett av sätten konglomeratet kan öka sin tillfredsställelse. Utan avancerade regler för Ledning förser de endast tillfredsställelse. Med avancerade regler (2,3,4 och 5 spelare) förser de olika mycket tillfredsställelse och ibland även rykte.


Stödföretag kan upprätthållas i både marknader och befolkningscentrum. Notera dock att Supplier Enterprises bara gör nytta i primära marknader. Endast en typ av stödföretag kan upprätthållas på varje plats. Du kan endast etablera stödföretag i ett område där du dominerar marknaden.

Till skillnad från konkurrerande företag kan du inte frivilligt stänga stödföretag. De är upprättae på en mycket mer långsiktig basis. Endast ifall du tappar de nödvändiga resurserna för att hålla igång dem får de nedmonteras. Motståndare som tar över en plats med ett av dina stödföretag får välja ifall det ska nedmonteras, vilet frigör resurserna för dig, eller ifall de vill upprätthålla det med sina egna resurser.

lördag 22 juli 2023

Galaktiska Konglomerat: Konkurrensföretag.

Företag delas upp i två huvudkategorier: konkurrerande företag och stödföretag

Konkurrerande företag förser kunder med varor och tjänster. Det är endast om man kan förse befolkningen i en marknad med eftertraktad konsumtion som de lokala makthavarna låter konglomeratet få tillgång till resurserna i närområdet. Ifall företag från flera olika konglomerat etableras i samma marknad, eller befolkningscentrum, så måste ett konkurreringsdrev genomföras från båda sidor tills endast ett konglomerat är kvar där.

I ett spel med 4 deltagare används den förenklade versionen av företagstyper och instruktioner för dem. Det finns fyra olika typer: 


 "Digital Entertainment"

 

 

 

Den här företagstypen säljer mestadels avancerade kundupplevelser. Att förflytta ett företag mellan platser i sektorn kräver därför endast minimal besättning, vilket gör att livsfaran från rymdskräp minskar drastiskt. En stor fördel är därför att kvantmotorer då blir konstnadseffektiva att användas vid rymdtransport. Den största fördelen med "Digital Entertainment"-företag är därmed deras flexibilitet vid omlokalisering, eftersom de kan flyttas upp till två kluster vid varje förflyttning. 

 

 

"Local Franchise"

 

 

 

Med den här företagsmodellen transporteras mestadels nödvändiga experter till destinationen, varefter lokala invånare rekryteras för att göra det mesta av etablerandet och driften. Fara för livet från rymdskräp är för stor för att kvantmotorer ska vara rimliga att använda vid omlokaliseringar, men skeppen behöver inte vara lika stora som vid andra transporter. Därför är de ändå relativt snabba och framför allt manövrerbara. I spelet är "Local Franchise"-företag de som lättas tar sig över gränser med hakar (< eller < >).

 

 

"Business Chain"

 

 

 

Det här är den viktigaste delen av konglomeraternas dominansstrategier. Lojala anställda och varumäresmateriel används för att så snabbt som möjligt bygga ett rykte på den lokala marknaden. Andra företag har svårt att mäta sig med den rena effektiviteten i ansamlandet av kunder. Fördelarna med "Business Chain"-företag företag är att de är enkla att understödja, konstandseffektiva och att skepp som omlokaliserar dem fortfarande är relativt lättmanövrerbara.

 

 

"Warehouse Stores"

 

 

 

 

I en konkurrenssituation är det ibland väldigt fördelaktigt att låta marknaden svämmas över av billiga varor. Det bästa sättet att göra detta är att ha ett enormt lager av produkter på plats som säljs direkt till kunden till priser som snabbt kan anpassas efter behov. I spelet ger "Warehouse Store"-företag dig konurrensfördelar, framför allt när ett fientligt konglomerat försöker etablera sig i en marknad du själv dominerar. Däremot är dessa företag kostnandsineffektiva. Dessutom krävs enorma mängder energi för att omlokalisera så stora produktvolymer, så Kvantmotorer krävs för att få upp skeppen till acceptabla hastigheter.

 

I ett konkurrensdrev avvecklas företag vanligen 1-mot-1, där spelarna väljer vilka av företagen som stängs. Det finns däremot aspekter som förändrar en här dynamiken. De flesta av förändringarna sker när specifika utvecklingar uppnår på utvecklingshjulet, men även stödföretag kan påverka.

torsdag 20 juli 2023

Galaktiska Konglomerat: Marknader och Resurshatering

Resurser i primära områden, de största i varje kluster, utvinns genom att etablera en specifik typ av stödföretag: "Supplier Enterprize", eller SEs . I början kan man bara etablera SEs av storlek 1 och 2, där större företag ger mer resurser. Undantaget är ens högkvarter där det alltid finns ett SE etablerat som kan nå maxstorlek 4. Varje stroleksnivå tillhandahåller tre resurser. Vilka resurser beror på rymdmaterian som området består av.

Sidomarknader kan också tillhandahålla resurser, alternativt fördelar av andra slag. Spelarna vet dock inte exakt vilken fördel en mindre marknad kan erbjuda förrän de har etablerat företag där, vilket gör att man får kolla på den markör som har placerats på marknaden. Man behöver dock inte omedelbart visa vilken fördelen är utan man kan lägga tillbaka markören med baksidan upp på spelplanen. Fördelen är därmed inte aktiverad än. Spelare som kontrollerar nedvända markörer kan välja att när som helst vända upp dem för att aktivera fördelen, eller tvingas vända upp dem ifall fördelen används (exempelvis dolda passager).

 
Det finns fem standardresurser: Arbetskraft, Produkter, Maskiner, Krediter och Kvantmotorer. Dessutom finns resursen Rykte som kan användas som vilken annan resurs som helst.

Det finns även en resursliknande tillgång: Tillfredsställelse. Denna tillgång kan erhållas på olika sätt, men hanteras inte direkt av spelaren. Istället fördelas tillfredsställelse mellan de företag som spelaren etablerat. För att kunna vinna måste spelarens konglomerat ha ett överskott av tillfredsställelse.

Det finns möjlighet att byteshandla resurser spelare emellan. Antingen kan man presentera offentliga handelsavtal som andra spelare kan välja att acceptera, eller så kan man direkt förhandla med andra spelare om ett handelsavtal. De offentligt erbjudna avtalen är mer effektiva, men risken är att det accepteras av en spelare du inte vill ska ha just de resurserna. Direkta avtal är mindre effektiva, men du har mer kontroll över dem.

Handelsavtal kan förbättras med rätt utveckling av ditt företag. Streckade figurer i handelsavtal representerar ytterligare resurser som kan handlas med ifall du har rätt utveckling på utvecklingshjulet. Det finns två utvecklingar som ökar antalet resurser du kan byta i ett avtal. Båda tillåter antingen dig eller din motpart att handla med 1 extra resurs.


måndag 17 juli 2023

Galaktiska Konglomerat: Spelplanen

Kartan består av trianglar som representerar kluster av stjärnor i sektorn av galaxen som spelet utspelar sig. Trianglarna är lite ihoptryckta åt ena hållet för att en symmetrisk 5-spelarkarta ska vara möjlig:

Här är spelplanerna för spelarantalen 2-6:










 

Varje kluster har tre områden: Ett primärt område, ett stort sidoområde och ett litet sidoområde. I varje område finns det en marknad där företag kan förvärva resurser eller andra fördelar. Utanför primära marknaden finns två befolkningscenter och det finns ett utanför den stora sidomarknaden. Befolkningscenter har inga resurser/fördelar att utvinna, men företag kan etableras där. Etableras företag från två olika konglomerat i en marknad eller befolkningscenter måste de konkurrera tills endast ett konglomerat är representerat. Tre kluster (på en vanlig kartbricka) visas här:












 

Varje område är av en specifik typ av rymdmateria. Vilken typ av rymdmateria det är avgör vilka resurser/fördelar spelare kan utvinna. Det avgör också hur lätt det är att omlokalisera företag över sidområdens gränser. Det är alltid hinderfritt att omlokalisera företag över gränsen mellan primärområden. Ifall en gräns mellan sidoområden har en hake < så är det svårare att omlokalisera företag över den gränsen. Två hakar < > gör att det är ännu svårare. Undantaget är streckade hakar i sidoområden med exotisk materia: om man har det korrekta planeringsdirektivet och dominerar marknaden i det området, eller bredvidliggande områden med exotisk materia, så ignorerar man haken.

Nedan visas hur varje materiatyp ser ut och vad de heter. Dessutom visas vilka resurser som kan utvinnas och vilka fördelar som eventuellt kan finnas i sidomarknadena: