torsdag 20 juli 2023

Galaktiska Konglomerat: Marknader och Resurshatering

Resurser i primära områden, de största i varje kluster, utvinns genom att etablera en specifik typ av stödföretag: "Supplier Enterprize", eller SEs . I början kan man bara etablera SEs av storlek 1 och 2, där större företag ger mer resurser. Undantaget är ens högkvarter där det alltid finns ett SE etablerat som kan nå maxstorlek 4. Varje stroleksnivå tillhandahåller tre resurser. Vilka resurser beror på rymdmaterian som området består av.

Sidomarknader kan också tillhandahålla resurser, alternativt fördelar av andra slag. Spelarna vet dock inte exakt vilken fördel en mindre marknad kan erbjuda förrän de har etablerat företag där, vilket gör att man får kolla på den markör som har placerats på marknaden. Man behöver dock inte omedelbart visa vilken fördelen är utan man kan lägga tillbaka markören med baksidan upp på spelplanen. Fördelen är därmed inte aktiverad än. Spelare som kontrollerar nedvända markörer kan välja att när som helst vända upp dem för att aktivera fördelen, eller tvingas vända upp dem ifall fördelen används (exempelvis dolda passager).

 
Det finns fem standardresurser: Arbetskraft, Produkter, Maskiner, Krediter och Kvantmotorer. Dessutom finns resursen Rykte som kan användas som vilken annan resurs som helst.

Det finns även en resursliknande tillgång: Tillfredsställelse. Denna tillgång kan erhållas på olika sätt, men hanteras inte direkt av spelaren. Istället fördelas tillfredsställelse mellan de företag som spelaren etablerat. För att kunna vinna måste spelarens konglomerat ha ett överskott av tillfredsställelse.

Det finns möjlighet att byteshandla resurser spelare emellan. Antingen kan man presentera offentliga handelsavtal som andra spelare kan välja att acceptera, eller så kan man direkt förhandla med andra spelare om ett handelsavtal. De offentligt erbjudna avtalen är mer effektiva, men risken är att det accepteras av en spelare du inte vill ska ha just de resurserna. Direkta avtal är mindre effektiva, men du har mer kontroll över dem.

Handelsavtal kan förbättras med rätt utveckling av ditt företag. Streckade figurer i handelsavtal representerar ytterligare resurser som kan handlas med ifall du har rätt utveckling på utvecklingshjulet. Det finns två utvecklingar som ökar antalet resurser du kan byta i ett avtal. Båda tillåter antingen dig eller din motpart att handla med 1 extra resurs.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar