måndag 17 juli 2023

Galaktiska Konglomerat: Spelplanen

Kartan består av trianglar som representerar kluster av stjärnor i sektorn av galaxen som spelet utspelar sig. Trianglarna är lite ihoptryckta åt ena hållet för att en symmetrisk 5-spelarkarta ska vara möjlig:

Här är spelplanerna för spelarantalen 2-6:










 

Varje kluster har tre områden: Ett primärt område, ett stort sidoområde och ett litet sidoområde. I varje område finns det en marknad där företag kan förvärva resurser eller andra fördelar. Utanför primära marknaden finns två befolkningscenter och det finns ett utanför den stora sidomarknaden. Befolkningscenter har inga resurser/fördelar att utvinna, men företag kan etableras där. Etableras företag från två olika konglomerat i en marknad eller befolkningscenter måste de konkurrera tills endast ett konglomerat är representerat. Tre kluster (på en vanlig kartbricka) visas här:












 

Varje område är av en specifik typ av rymdmateria. Vilken typ av rymdmateria det är avgör vilka resurser/fördelar spelare kan utvinna. Det avgör också hur lätt det är att omlokalisera företag över sidområdens gränser. Det är alltid hinderfritt att omlokalisera företag över gränsen mellan primärområden. Ifall en gräns mellan sidoområden har en hake < så är det svårare att omlokalisera företag över den gränsen. Två hakar < > gör att det är ännu svårare. Undantaget är streckade hakar i sidoområden med exotisk materia: om man har det korrekta planeringsdirektivet och dominerar marknaden i det området, eller bredvidliggande områden med exotisk materia, så ignorerar man haken.

Nedan visas hur varje materiatyp ser ut och vad de heter. Dessutom visas vilka resurser som kan utvinnas och vilka fördelar som eventuellt kan finnas i sidomarknadena:


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar